fredag 30 november 2012

Frusna händer tips

Nu har vintern kommit, många har plockat på handskarna, men hjälper det? Nej, det är som att ta huvudvärkstabletter varje dag för undvika smärtan, den kommer och pillren verkar inte. Har man handskar, tar det bara längre tid innan man fryser om händerna och då måste man ha tillgång till ännu tjockare handskydd, o.s.v.

Jag börjar aldrig cykla, hur kallt det än är med handskar. Jag har i min ungdom arbetat mycket utomhus och lärt mig knepen att hålla händerna varma. Vill därför ge några råd, som man förvisso bör starta med redan på hösten.
När man kommer inifrån ut i kylan, upplever alltid händerna kyla. Inte konstigt om det är 20 grader inne och -10 ute, men kallt är inte samma som att frysa. Man fryser inte när man börjar, alltså tar man inte på sig handskarna. Hjärnan som känner temperatursänkningen, stryper blodflödet till händerna för att säkra sin värmetillförsel. Detta medför efter en stund att du fryser riktigt ordentligt om händerna. Nu gäller det att lura hjärnan att öppna blodtillförseln, på med handskarna. Hjärnan märker skillnaden och efter en kort stund blir man åter varm om händerna. Tag nu av handskarna och fortsätt cykla, hjärnan registrerar nu inte den kalla luften, utan fortsätter pumpa ut varmt blod till händerna. Är det extremt kallt och man inte hunnit få upp kroppsvärmen ordentligt kan proceduren behöva upprepas. Nu har du händer som kan vara ute i kylan i flera mil utan att du fryser. På detta vis får man även bättre blodcirkulation i hela kroppen.
Lycka till med vintercyklingen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar