fredag 6 april 2012

Cykelolyckor

Den vanligaste trafikolyckan är med cykel.· Varje år skadas minst 30 000 cyklister (mörkertal är stort) i trafiken, det vill säga omkring 100 varje dag.
· 40 personer dör, 350 skadas svårt och cirka 5000 kräver sjukhusvård.
· Mer än hälften av de cyklister som omkommer skulle ha överlevt om de använt hjälm.
· Två av tre cyklister som omkommer dör av huvudskador.
· När lag om cykelhjälm infördes i staten Victoria i Australien ökade hjälmanvändningen till 73 procent och skallskadorna minskade med 41 procent.
Tekniska orsaker till cykelolyckor.
Ett projekt om olyckorna står Svensk_Maskinprovning bakom, på uppdrag av Länsförsäkringsbolagens forskningsfond.
Undersökningen visar, av totalt 2600 singelolyckor orsakades 16,5% av tekniska brister på cykeln (t.ex. den typ av bromskonstruktion som finns i framhjulnavet på nyare cyklar).
Vid denna olyckstyp får man ofta tvärstopp, med allvarligare hjärnskador än vid kollisioner.
När man rider, spelar ishockey, kör moped är det självklart att använda hjälm. När det gäller cykling så har det inte varit lika naturligt.
I Sverige drabbas varje år omkring 3500 cyklister av skallskador i samband med cykelolyckor. Det är närmare tre gånger fler skallskador än vad som drabbar moped- och motorcykelförare tillsammans. Se Folksam.

Vad skall man tänka på när man köper hjälm se på hemsidan SMP.

Detta är den bistra verkligheten, men att inte cykla är farligare. Vi behöver alla denna kondition och meditation som en cykeltur ger oss. Är man medveten om faran, är risken mindre. Cyklar man mycket, lär man sig höra hur närma och fort en omkörande bilist kommer. Cykla efter devisen ”Livet har alltid företräde”, blir man överkörd hjälper det inte att man hade rätt.
Ha en Glad Påsk, nu är tiden inne att planera en riktig cykellångtur till sommaren. Varför inte cykla Treriksröset – Smygehuk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar