fredag 9 juni 2017

30 år sen Stålfarfar dog

Till minne av Stålfarfar Gustav Håkansson.
Han dog för 30 år sedan, den 9 juni 1987.
Ungdomar nu, vet inte vem han var, född 1885 och bodde i Gantofta i Skåne. År 1951 slog Stålfarfar svenska folket med häpnad.
Stockholmstidningen hade utlyst Sverigeloppet mellan Haparanda och Ystad. Sträckan var 176 mil och eliten fanns på plats. Den då 66-årige Stålfarfar fick inte vara med då den övre åldersgränsen var 40 år. Sådant hindrar inte en skånsk renlevnadsman, så han ställde upp utom tävlan.
Cykelloppet gjordes i etapper med schemalagd sömn för deltagarna. Detta gällde nu inte Stålfarfar. Han cyklade på dygnet runt. Ibland erbjöd polisen honom vila några timmar i en fyllecell.
Medtävlarna i det verkliga loppet blev förödmjukade och ville stryka vilopauserna. Kan ingen stoppa gubbfan… I Söderhamn propsade polisen på att Stålfarfar skulle läkarundersökas, för säkerhets skull. Men han var i prima form.
Efter sex dagar och 14 timmar hojade nationalhjälten in i Ystad ett dygn före vinnaren. Brandkårens paradorkester spelade och Håkansson bars i gullstol.
1959 begav sig Stålfarfar ut på ännu en liten cykelrunda. Han trampade till Jerusalem för att besöka de heliga platserna.
Gustav Håkansson var gift med sin Maria i 78 år. Hon blev 105 och han 102 år. Nu vilar de på Kvistofta kyrkogård, söder om Helsingborg.

En hyllning åt deras minne!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar