tisdag 26 juni 2012

Varför tävla

Kari Martens är uppe på cykeln på Rosa Dygnet trots att han blev påkörd under ett träningspass några veckor tidigare. Stenhårt!
Tävlingen Sverigetempot började idag den 26/6 2012 kl. 8. Detta lopp går från Riksgränsen till Smygehuk, 210 mil på högst nio dygn. Skillnaden med Sverigeloppet, här finns ingen följebil som matar cyklisten under färden och kan bistå med cykelbyte omedelbart. Lite mer äventyrligt i den jämförelsen, men är ändå en tävling.
En av de tävlande är Sveriges främste ultra-triatler Kari Martens, född 1957 i Finland. Han var sommargäst i P4 Extra den 13 juni 2012, lyssna gärna på hans berättelse. Intervjun ger också en förståelse varför en del måste tävla, där andra kan röra på sig samtidigt som de njuter av annat.
I korthet, när han var 40 år och vägde 106 kg, sönderstressad och fick hjärtproblem. Beskriver sig själv som så fet att han inte kunde knyta sina skor. Här slog väckarklockan till, han började träna målmedvetet.
Hans kondition och hjärtproblem liknar mitt när jag var 55 år, även om jag inte var tjock. Jag naturintresserad, började cykla och har fått ett helt nytt liv, nu orkar jag mycket mer än tidigare. Kari tävlingsinriktad, detta gör honom till en ny människa. Vi har funnit drivkraften för en sundare livsstil.
Utejympa på Kampaängen vid Växjösjön.
Ett bra sätt är att söka sin inspiration är att träna på Friskis och Svettis eller liknande, där finns många olika träningsformer. Här träffar man även många olika trevliga människor med olika inriktningar för ett innehållsrikare liv.
Varför inte i sommar cykla till närmaste grannkommunen som har Friskis och Svettis? På det flesta orter har föreningen gratis utejympa, ett bra sätt att komma igång med sitt nya liv. Du får förutom frisk luft och fart på blodomloppet på vägen dit, röra dina leder på ett behagligt sätt. Vadå, kan inte? Var och en tränar efter sin förmåga, alla har vi våra brister, ingen säger att du måste göra något du inte kan.
Det är din framtid det gäller, vad väntar du på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar